Kan man träna sig i kärlek? Kan man träna sig till att bli starkare i kärlek? Nog verkar det så, i alla fall om man ska tro många av de kloka författare och filosofer, som på olika sätt skrivit om kärlekens energi och kraft. Det är som om vi människor bär kärlekens källa inom oss. Den är litet dold för oss, som en skatt som väntar att bli funnen. När du har funnit kärlekens skatt i ditt hjärta då är den outsinlig. Ju mer du delar med dig av kärleken, ju mer växer skatten i ditt hjärta. 

Hur kan jag säga det, kanske du undrar. Kärlek som är så undflyende i en tid när så många längtar efter att möta en partner och vägarna till sökande går via digitala länkar. Hur kan jag säga det när det är så mycket galenskap och förtryck i världen. Hur kan jag veta att det är som jag säger i det inledande stycket? Jag kan bara säga att livets erfarenhet har lärt mig att det finns olika nivåer av vetande och jag tänker främst på det kognitiva, det intuitiva och det kollektiva vetandet. Någonstans mellan dessa nivåer av vetande rör sig min övertygelse om att kärleken är en energi, som växer i takt med att den delas.

Du kan träna dig på att bli bättre på kärlek genom att dela med dig och möta andra med kärlek i ord och handling. Du kan träna så att du blir stark i kärlek. Du kan träna på att bli stark i kärlek för att kärleken får dig att må så mycket bättre och känna dig levande. Kärlek är den kvalitet som genomsyrar medkänslan, vår förmåga att känna med en annan människa och veta hur det känns att uppleva både sorg och smärta, kärlek och glädje, skam och skuld, ilska och vrede. Känna med den andra utan att ta över och vilja ändra.

Kärlek får oss att må gott och någon som har talat om det på ett fint sätt är överläkaren i psykiatri, Simon Kyanga. Han var gäst i TV4 i december 2019 och berättade om hur och varför vi människor är programmerade att göra gott. Han pratade om fyra aspekter, som samspelar inom olika delar i vår hjärna och som faktiskt får oss att må gott när vi gör gott. De fyra aspekterna är:

  1. Vi kan leva oss in i hur andra människor upplever saker.
  2. Det kopplas till belöningssystemet och den förväntade belöningen av att göra gott.
  3. Det kopplas vidare till den centrala delen av hjärnan och skapar positiva känslor .
  4. Och det kopplas till den främre delen av hjärnan där vi planerar hur vi ska göra gott.

Jag har själv blivit allra mest hjälpt av att påminna mig om ”den gyllene regeln”. Den jag en gång lärde mig genom kristendomens kärleksbudskap ”gör mot andra så som du vill att de ska göra mot dig”. Det är en användbar livsregel i alla möten med människor i olika sammanhang. En som har beskrivit detta budskap ur ett historiskt perspektiv är Karen Armstrong, religionsforskare och författare. Hon beskriver hur ”den gyllene regeln” återfinns i mänsklighetens alla stora religioner eller filosofier genom olika lärare, bland andra Konfucius, Buddha, Jesus, Mohammed och antikens filosofer..

Du kan enkelt googla och finna ”den gyllene regeln” på wikipedia:

Den gyllene regeln” är en grundläggande etisk princip som återfinns inom många religioner samt filosofiska och etiska läror. Den äldsta nedtecknade varianten härstammar från Konfucius, ca 500 år f.kr. Principen kan uttryckas både positivt (”gör mot andra som du själv vill bli behandlad”) och negativt (”gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad”).

Du kan också läsa mer och några lästips finns längs ned i bloggen eller vända dig till Bibeln eller Koranen för att söka djupare svar i den litteratur som finns. Du kan också börja söka i ditt eget hjärta och ställa dig frågan ”vad är kärlek och hur visar jag kärlek i mitt liv?” Philip Bäckmo skriver att kärlek är ett verb. Kärlek är något man gör. Det gillar jag och det hänger för mig ihop med ”den gyllene regeln”.

Visa din kärlek genom det du gör. För dig själv och för andra. Vänta inte på mirakel och stordåd. Le mot den människa du möter i kassan, på bussen, på träningen. Le och låt resonansen från hjärtat nå dina ögon och ditt leende. Fråga om du kan hjälpa till att bära den tunga väskan. Håll upp dörren för den där människan som inte går så fort som du. Ta ett andetag och minns att du kommer allt närmare kärlekens källa i ditt hjärta när du gör något gott. Plocka skräp, ät mer grönsaker, ta små steg för hållbarhet. I ditt eget liv och i dina relationer, för kärlek till dig själv, till andra och till jorden vi vandrar.

/ Ann Marie Lamb
Terapeut och samtalspartner
© Heartwise – Realizing potential

Inspiration
Några lästips:
Karen Armstrong: ”The great transformation” ISBN 978-0-38-572124-0)
Piero Ferrucci: ”The power of kindness” (ISBN 978-0-14-312927-1)
Philip Bäckmo: ”Kärleken väntar” (ISBN 9789188953865)
Länk till Thich Nhat Hahn:

Länk till Simon Kyanga:
https://www.tv4.se/klipp/va/12517010/detta-hander-i-hjarnan-nar-vi-hjalper-andra-en-vag-till-lycka

 

Pin It on Pinterest