Varje år i juletid bakar jag tre sorters småkakor. De bär smak av de olika kryddor och tillsatser vi förknippar med julen sedan hundratals år tillbaka. Ingefärskakorna smakar nästan som kola där smaken av den rivna ingefärsroten finns med som en fond. Pepparnötterna är frasiga och innehåller en kaskad av kanel, kryddnejlikor, kardemumma och aningen ingefära. De blir som en smakexplosion av julen i munnen med den skållade mandeln på toppen. De möra små korintkakor, som inte innehåller annan kryddning än korinter i mängd, är smakrika på ett mer subtilt sätt. Korinter, bakade i ugnen bär smak av gamla tiders bakning. De smakar nötaktigt, sött och segt och är ljuvliga.

När jag ser tillbaka på år av jular är det med platser och upplevelser i minnet. Från början var köket mycket trångt och plåtarna balanserade på alla möjliga ytor. Med tiden landade vi i ett mer permanent boende där köket erbjöd fler och generösare ytor. Plåtarna hittade så småningom praktiska lösningar med bakplåtsställ och bakningen blev mer effektiv.

Effektiv bakning ser till att det blir gjort. Om jag så endast haft en enda kväll till förfogande mellan jobb, familj och julstök så har jag bakat tills det var klart. Litet som husmoderns nattjour tänker jag nu. Inte så mycket medveten närvaro, mer beslutsamt genomförande.

Men med tiden har bakningen blivit mer meditativ med en plåt i taget. Det går ju aldrig att baka mer än en plåt i taget men det är upplevelsen av bakningen av denna plåt, som ändrats. Jag andas in och känner doften växa från ugnen. Jag ser på kakorna och noterar den förändring de genomgår i den varma ugnen. Jag känner igen den färdiggräddade färgen och tar ut plåten i rätt tid.

Bakningen tar inte längre tid för att närvaron ökar. Det är som om tiden blir mer generös med sig själv och räcker till på ett annat sätt. Nog har jag minskat på insatserna på totalen inför julen. Det ska villigt erkännas. Men det jag har minskat har jag fått igen tusenfalt i den upplevelse jag själv får, både under själva bakningen och när jag ser de olika fingrar som plockar kakorna från fatet och munnar som njuter tuggandet långsamt. Smaker, dofter, minnen, ögonblick av medvetenhet.

Livet lär mig ständigt att det är upplevelsen i stunden, som är livet. Inte resultatet där framme i framtiden, som ännu inte finns, utan livet här och nu i upplevelsen av livets ögonblick. Må dina ögonblick finnas med dig i upplevelsen av livet.

/Ann Marie Lamb
Terapeut och samtalspartner
© Heartwise – Realizing potential

Pin It on Pinterest