Något vi har vunnit med den pandemi, som trängt ut så mycket av det vanliga livet, är det nya vi har fått – som exempelvis den digitala morgonandakten från Katarina kyrka. Ibland lyssnar jag till den och särskilt om prästen är Are Norrhava. Honom har jag en alldeles speciell känsla för, sedan han hjälpte mig att ta fram den allra vackraste minneshögtid för en bortgången vän och kollega för ett par år sedan. Han lotsade mig igenom mitt sökande med stor kärleksfullhet och intuitiv vetskap om vad som vore helt rätt för den människa som så länge levt bland oss, men nu inte mer.

Idag talade han om den smärta hjärtat känner när det brister av hjärtesorg. Han talade om de ärr som bildas på det brustna hjärtat och att det är det enda vi behöver räkna när vi dör. Den som har älskat har levat. Jag tänker att den kärleken kan vara både till en älskad partner, men också till barn, familj, vänner och den stora mänskliga familj vi alla är en del av. Den som älskar lever sitt liv levande. Den som älskar känner. Den som älskar bryr sig om. Och den som älskar har modet att våga visa den längtan och det hopp, som finns i alla hjärtan i alla våra bröst.

Så många brustna hjärtan som fått ärr! Men tänk att bära sina ärr med stolthet! Att räkna hjärtats ärr som de största segrarna i livet! Det var en helt ny tanke för mig och den bär jag med mig ett tag för att se vad det blir av den.

Just nu påminns jag om de stunder när jag kan känna ett styng i hjärtat, som ett litet hugg därinne. Det är ofta när jag tänker tillbaka på något jag önskar jag gjort annorlunda i mötet med en annan människa. Kanske jag ska börja räkna mina styng och veta att det är den kärleksfulla energin, som gör att jag ångrar något jag sagt eller gjort en annan människa. Jag minns hjärtesorger och smärta som huggit hårt i hjärtat och kanske bildat ärr. Vilka segrar för kärleken dessa ärr i hjärtat är!

Min mormor hade ett talspråk hon använde när jag suckade djupt i något jag höll på med som liten. ”Sucka mitt hjärta, brist ej”. Men jag tror faktiskt att de många småbristningar vårt hjärta får, är som de bristningar en gravid kvinna får på sin havande mage. De är tecknen på kärlek och liv.

Så, räkna ärren i ditt hjärta och bär dem med stolthet och tacksamhet! De är alla tecken på att du älskat och har kärlekens energi i ditt liv.

/ Ann Marie Lamb
Terapeut och samtalspartner
© Heartwise – Realizing potential

Pin It on Pinterest