Minns du böckerna du läste som liten? Eller i de tidiga tonåren? Gräv i din skattkista och se vad som kommer upp. Kanske någon läste för dig och du minns känslan av trygghet och närhet mer än innehållet i böckerna? Eller var det så att du läste själv och slukade bokserie efter bokserie? Känslan av glädje, spänning och av att ”förstå” utan att förstå.

Jag minns titlar och författare. Jag minns vad min mamma läster för mig och min egen ensamma läsning hemma i sjuksängen eller när jag var ensam. Kanske var jag ensam hemma men jag kände mig aldrig ensam när jag hade en bokslukarbok.

Åh, vilken källa till kunskap om livet böckerna är! Genom det jag läste med mina egna barn kom jag i kontakt med senare generationer av böcker. Vad vore barnbokshyllan utan ”Ronja” eller ”Bröderna Lejonhjärta” och många, många fler.

Och nu får jag uppleva läslyckan igen med små barnbarn. Det är roligt att få klura litet över vad de skulle kunna tycka om, verkligen tycka om. Och när jag ser mitt treåriga lilla barnbarns ansikte när ”farbror” Jacob sitter och läser födelsedagsboken ”Vem ska trösta Knyttet” för honom, då förstår jag vilken oerhörd betydelse sagor har för de små. Jag ser hur denne lille treåring liksom bara ”tar in” hela upplevelsen i hela sin kropp, hela sitt väsen. Total koncentration!

Så, stäng av mobilen och alla andra elektroniska distraktioner, ta fram en bok du läste som liten och mys med ett barn! Antingen med dig själv och den inre versionen av den du en gång var eller med ditt eget barn eller barnbarn eller med någon annans barn, kanske ett gudbarn eller barn i en förskolegrupp. De finns överallt, de små barnen och stora barnen! Vi är skyldiga dem alla att visa vägen till de goda läsupplevelsernas livslånga lärande och glädje!

Gräv i din barndoms skattkista av sagor och berättelser. Du kan bli överraskad själv av det du hittar och kommer i kontakt med. Barndomens glädje och tröst väntar att få komma fram igen ur livets glömska.

Själv tror jag att jag ska gå upp på vinden och gräva fram några gamla godingar ur kartongerna och låta barndomens fria själ få vingar och flyga fritt igen.

/ Ann Marie Lamb
Terapeut och samtalspartner
© Heartwise – Realizing potential

Pin It on Pinterest